Friday, August 27, 2010

Kolam Air PanasOleh KHAIRUL ABIDIN NUAR
utusanperak@utusan.com.my

Calvin Ho menunjukkan crystal pool pada majlis pengenalan Lost World Hot Spring and Spa di ipoh, baru-baru ini.

IPOH 26 Ogos – Berkunjung ke taman tema Lost World of Tambun yang berlatarbelakangkan bukit batu kapur, tidak lengkap rasanya jika tidak menjejakkan kaki ke kolam air panas, Tambun Hot Springs.

Kolam buatan yang kaya dengan mineral asli itu terasa bersih dan segar apabila ia dialirkan terus daripada sumber utama air panas semula jadi sebelum disalurkan ke Sungai Kopisan berdekatan.

Kandungan mineral semula jadi yang terdapat dalam air panas seperti kalsium karbonat, sodium, potasium dan magnesium sulfat, pastinya menyihatkan serta menyegarkan sesiapa yang menikmatinya.

Bermula 1 September ini, kolam air panas itu akan bertukar wajah apabila ia bakal menjadi tarikan terbaru yang dikenali sebagai Lost World Hot Spings and Spa.

Dibuka sehingga waktu malam, ia pasti merupakan destinasi merehatkan badan dan menyamankan fikiran apabila kira-kira tiga juta liter air panas dari dasar Tambun dialirkan ke Lost World Hot Springs and Spa.

Di ‘Infinity Pool’, pengunjung berpeluang merasai seolah-seolah dikelilingi sebuah sungai atau tasik dengan bunyi air terjun yang turun menderu-deru.

Kawasan seluas 7,432 meter persegi itu dapat memuatkan kira-kira 300 pengunjung buat satu-satu masa.

Pada penghujungnya, pengunjung disajikan dengan pengalaman spa sebenar di ‘Lost World Steam Cave’.

Pengurus Besarnya, Calvin Ho berkata, air panas semula jadi yang kaya dengan mineral asli itu amat baik untuk kesihatan selain mampu mengurangkan ketegangan atau pelbagai masalah stres.

Terapi semula jadi yang boleh merehatkan serta membuang toksik dalam badan cukup menyegarkan kerana ia boleh mengurangkan komplikasi masalah tekanan seperti sakit belakang, dada mahupun kegelisahan.

Selain itu, pengunjung berpeluang menikmati rawatan spa kaki di sebuah kolam yang diperbuat daripada batuan refleksologi dengan hanya perlu berjalan di atasnya.

‘The Spa’ yang menawarkan kemudahan terapi aroma dan ‘Head and Shoulder’ pula mengenakan harga berpatutan bagi pelanggan yang berminat untuk mencubanya.

Pengalaman menikmati kehangatan air panas juga dapat dikongsi bersama pasangan di ‘top of the world pool’ sementara ‘crystal pool’ direka khas untuk tempahan orang kenamaan.

Pancuran air ‘the Geyser’ yang ‘meletus’ pada setiap jam diikuti oleh kesan pencahayaan, pastinya memberi pengalaman menarik pada waktu malam kepada pengunjung.

“Dengan lebih daripada RM2 juta yang dibelanjakan untuk pembangunan tarikan terbaru ini, pengunjung mempunyai destinasi menyeronokkan yang boleh dinikmati pada waktu malam di Ipoh,” kata Calvin.

The Lost World Hot Springs and Spa akan dibuka setiap hari kecuali Selasa bermula pukul 6 petang sehingga 10 malam dengan bayaran masuk sebanyak RM12.

Bagi mereka yang berminat untuk melawat ke semua lokasi menarik di Lost World of Tambun bersama-sama tarikan terbaru ini, mereka perlu membayar RM38 untuk orang dewasa sementara RM32 bagi kanak-kanak.

No comments:

Post a Comment