Sunday, December 5, 2010

Jerai


Kedamaian di Regency, Gunung Jerai

Oleh AHMED SYAHRIL ZULKEPLY
rekreasi@utusan.com.my

Pemandangan indah waktu senja bakal memukau setiap pengunjung.

DAHULU Pulau Serai (nama asal Gunung Jerai) terkenal sebagai penanda arah buat pelayar-pelayar yang singgah berdagang di negeri Kedah. Tetapi kini ia lebih sinonim sebagai salah satu produk pelancongan di negeri jelapang padi itu.

Keagungan sejarah Gunung Jerai dikaitkan dengan mitos Raja Bersiong yang dikatakan membuka penempatan di kaki gunung dan legenda batu kapal kepunyaan Maharaja Merong Mahawangsa.

Gunung yang memiliki ketinggian 1,217 meter (3,993 kaki) dari paras laut dan terletak di sempadan daerah Kuala Muda dan Yan itu sentiasa mendapat kunjungan daripada para pengembara dan pencinta alam yang ingin menerokainya tidak kira pada hari biasa atau cuti umum.

Gunung tertinggi di Kedah itu juga menyediakan kemudahan penginapan iaitu Resort Regency yang dikelilingi dengan pelbagai jenis flora dan fauna berwarna-warni.

Buat mereka yang ingin berkunjung ke resort tersebut hanya perlu melalui perjalanan sejauh 14 kilometer (km) dari kaki gunung ke puncak. Pengunjung tidak perlu mendaki kerana jalan menuju ke puncak itu boleh dilalui menggunakan kenderaan.

Kedinginan udara sekitar 18 hingga 25 darjah celcius amat menyamankan lebih-lebih lagi ia dikelilingi dengan pelbagai jenis pokok yang menghijau.

Pemandangan indah di sekeliling lokasi resort berkenaan juga pasti akan mengasyikkan setiap pengunjung kerana dari puncak resort berkenaan anda boleh melihat pemandangan sekitar negeri Kedah terutama pemandangan sawah padi yang luas terbentang indah.

Antara keistimewaan yang terdapat di resort tersebut ialah pelbagai aktiviti merentasi hutan bagi pencinta alam.

Kawasan ini juga memang tersedia dengan aset pelancongan sejarah termasuklah Muzium Arkeologi Lembah Bujang, pusat peranginan Batu Pahat, Sungai Titi Hayun, Sungai Merbok yang kaya dengan hutan pokok bakau dan yang terbaru adalah penemuan batu-batu karang yang cantik di Pulau Songsong.

Malah di sekitar kawasan itu juga terdapat kesan-kesan sejarah pra-Islam iaitu Nabagraha (Gunung Jerai Tapak 9) seperti gelang granit yang dipercayai digunakan sebagai pengikat tiang bendera rumah api yang berfungsi sebagai mercu tanda buat pelayar.

Resort Regency juga menawarkan hidangan masakan pelbagai juadah yang enak termasuk masakan tradisional masyarakat setempat yang memikat hati.

Lokasi biliknya yang selesa bertemankan bunyi unggas sebagai halwa telinga sungguh mengasyikkan dan yang paling menariknya ialah apabila pengunjung datang ke sana, anda boleh merasakan kedamaian yang dipenuhi dengan suasana menyenangkan.

Pengurus resort, Jasni Mohd. Supandi berkata, resort ini mula beroperasi sejak September 2009 dengan keluasan lebih lima ekar.

“Di Regency Gunung Jerai, kami menyediakan 77 buah bilik biasa, 12 bilik duluxe dan satu bilik suite buat pengunjung dari harga serendah RM130 hingga RM500.

“Selain bilik tidur, resort ini juga menyediakan kemudahan rekreasi seperti gelanggang futsal, bola keranjang, badminton, pelbagai permainan indoor, bilik mesyuarat, surau dan ladang orkid mini. Antara aktiviti yang sesuai di jalankan di resort ini seperti aktiviti merentasi hutan dan kem bina semangat,” jelasnya.

No comments:

Post a Comment