Saturday, December 4, 2010

Bandar Ayam Kampung


Maran 'Bandar Ayam Kampung'

Oleh SALEHUDIN MAT RASAD
utusanpahang@utusan.com.my

PAPAN tanda mempromosikan Maran Bandar Ayam Kampung disimpang masuk ke bandar berkenaan.

MARAN 3 Dis. - Pelbagai strategi dan pendekatan pragmatik dilakukan oleh kerajaan untuk menjadikan sesebuah bandar itu maju, dikunjungi dan menjadi sebutan ramai.

Antara pendekatan yang diambil adalah dengan melabelkan sesebuah bandar itu dengan nama tertentu berdasarkan keistimewaan yang terdapat di kawasan berkenaan dan seterusnya dijadikan identiti.

Sebagai contoh, bandar Temerloh amat sinonim dengan panggilan 'Bandar Ikan Patin.'

Penggemar dari seluruh negara akan berkunjung ke Temerloh hanya kerana mahu menjamu selera gulai ikan patin masak tempoyak di restoran dan kedai makan yang terkenal di daerah itu.

Memandangkan pendekatan itu amat berkesan untuk menarik lebih ramai pelancong sekali gus menjana pendapatan penduduk tempatan, kerajaan negeri mengambil inisiatif dengan menamakan Maran sebagai 'Bandar Ayam Kampung.'

Idea tersebut dicetuskan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Hal Ehwal Felda negeri, Datuk Tan Mohd. Aminuddin Ishak selepas menyedari potensi bandar itu mampu menjadi tumpuan pelancong domestik dan asing.

Usaha tersebut bertujuan membantu penduduk menjana pendapatan melalui perniagaan restoran atau kedai makan dan golongan penternak ayam kampung di daerah ini.

Sejak dua tahun lalu, bandar ini mula diperkenalkan sebagai 'Bandar Ayam Kampung' dan ia diterima secara sepenuhnya oleh penduduk dan pengunjung yang menyokong idea bernas pemimpin kerajaan negeri itu.

Bagi pengunjung luar yang berkunjung ke bandar ini, mereka akan disambut menerusi satu papan tanda 'Maran Bandar Ayam Kampung' berhampiran lampu isyarat jalan masuk ke Maran sebagai kata-kata aluan.

Menurutnya, strategi mewujudkan 'Bandar Ayam Kampung' bertujuan menggalakkan pengguna lebih kerap datang ke Maran menikmati masakan ayam kampung sekali gus dapat menjana pendapatan penduduk.

Kerajaan negeri jelasnya, mahu imej 'Maran Bandar Ayam Kampung' terus melekat di hati pengguna sebagaimana Temerloh yang sinonim dengan panggilan 'Bandar Ikan Patin.'

''Ada penggemar dari Kuala Lumpur, Shah Alam dan Putrajaya datang ke Temerloh hanya semata-mata mengidamkan masakan enak gulai ikan patin masak tempoyak," ujarnya.

Bagaimanapun, menurut Tan Mohd. Aminuddin, usaha mempromosi Maran sebagai 'Bandar Ayam Kampung' pada 2008 dilihat tidak menepati hasrat yang dikehendaki berikutan sambutan dingin daripada pengusaha restoran dan kedai makan di sini.

Berikutan itu, tegasnya, kerajaan negeri melancarkan promosi bagi fasa kedua untuk memastikan hasrat kerajaan negeri tercapai.

Kerajaan negeri katanya, dengan sokongan agensi seperti Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Jabatan Pertanian amat komited untuk menjadikan Maran sebagai 'Bandar Ayam Kampung' kerana bandar ini memiliki kedudukan geografi yang strategik untuk dikunjungi.

Tegasnya, kerajaan negeri membina asas kukuh untuk merealisasikan hasrat itu tetapi golongan pengusaha restoran dan kedai makan perlu memberikan kerjasama penuh dengan mempertingkatkan promosi masing-masing.

''Kita mahu pengusaha kedai makan bandar ini menghidangkan menu istimewa yang berlainan dengan bandar-bandar lain di negeri ini untuk tarikan pengunjung.

''Kedatangan ramai pengunjung domestik sangat penting kerana kuasa beli mereka berbelanja dan menjamu selera di bandar Maran membantu merancakkan sektor ekonomi di sini.

''Pengusaha restoran dan peniaga kedai makan perlu proaktif mengadakan promosi menu ayam kampung tanpa mengharapkan agensi kerajaan semata-mata,'' katanya.

Sejak memperkenalkan 'Maran Bandar Ayam Kampung,' jelas Tan Mohd. Aminuddin, orang ramai termasuk dari luar daerah itu sangat ghairah berkunjung ke sini untuk menikmati pelbagai resipi masakan ayam kampung.

Katanya, kecenderungan dan minat pengunjung itu perlu dieksploitasi dengan sebaiknya supaya mereka terus berkunjung ke bandar itu untuk menjamu selera masakan ayam kampung.

Namun, beliau kecewa apabila ada pengusaha makanan di bandar itu tidak menyediakan menu masakan ayam kampung sedangkan jolokan 'Bandar Ayam Kampung' telah terkenal di serata negeri.

''Jika ada pengusaha restoran tidak konsisten menyediakan menu masakan ayam kampung, ia akan menyebabkan imej tersebut semakin malap di kalangan pengunjung luar.

''Saya ada menerima aduan daripada penggemar bahawa ada restoran atau kedai makan di sini tidak menyediakan masakan menu masakan ayam kampung sedangkan imej Bandar Ayam Kampung sudah dikenali,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada Utusan Malaysia sempena Program Juara Rakyat mempromosi masakan ayam kampung fasa kedua dan jualan hasil perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di sini, baru-baru ini.

Hadir sama, Ahli Parlimen Maran, Datuk Ismail Abdul Muttalib; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Sentol, Datuk Shahaniza Shamsuddin dan Pegawai Daerah Maran, Datuk Fadzilla Salleh.

Majlis itu turut diserikan dengan persembahan penyanyi tempatan terkenal, Jaafar Onn, Rohana Jalil dan Maya.

Tegas Tan Mohd. Aminuddin, dengan jolokan 'Bandar Ayam Kampung,' pengusaha restoran dan kedai makan di sini perlu merebut peluang itu untuk menyediakan menu tersebut.

Dalam pada itu, jelasnya, pengusaha kedai makan harus menjalin hubungan erat dengan pembekal atau penternak ayam kampung supaya bekalan dapat diperolehi setiap hari demi memenuhi selera pelanggan.

''Jika sesebuah restoran atau kedai makan gagal menyediakan masakan ayam kampung, ia menyebabkan pelanggan akan tawar hati untuk datang lagi.

''Keadaan lebih buruk lagi apabila pelanggan luar mempromosi keburukan bandar ayam kampung di sini,'' ujarnya.

Jika keadaan sedemikian berlaku, tegasnya, peniaga adalah golongan paling rugi kerana pelanggan akan 'lari' ke premis lain yang lebih bijak menjalankan promosi untuk melariskan produk perniagaan mereka.

Tambah beliau, ayam kampung boleh dipelbagaikan masakan seperti masak sup, ayam percik tempoyak, paprik ayam kampung, rendang kuning dan hitam ayam kampung dan rendang.

''Promosi 'Maran Bandar Ayam Kampung' fasa kedua ini diharap menjadi pemangkin kepada peniaga dan pembekal untuk meningkatkan usaha bagi mengukuhkan lagi kedudukan sebagai bandar yang menyediakan menu ayam kampung,'' katanya.

Peniaga restoran dan kedai makan juga kata Tan Mohd. Aminuddin, perlu kreatif dan inovatif bagi menarik perhatian pengunjung dan pelancong.

No comments:

Post a Comment